Nedotknuteľná kasta liberálnych novinárov

Bratislava 25. novembra 2021

Minulý týždeň bol špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi doručený pokyn od generálneho prokurátora, aby preveril či konaním novinárov denníka SME nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Na twitteri komentátora denníka SME Petra Tkačenka sa totiž v polovici novembra objavil príspevok, ku ktorému prispel aj Rado Ondřejíček, ktorý si hovorí „Cynická obluda“ a v rámci svojej práce v denníku SME pravidelne uráža kresťanov: „Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým,“ Tkačenko sa ďalej v komentári vyjadril: „by ju mohli zašiť a aspoň by sa zastavila nová produkcia.“

Špeciálny prokurátor po preskúmaní výrokov podozrivých osôb prišiel k záveru, že dotknutými výrokmi neprišlo k naplneniu zákonných znakov trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Lipšicove tvrdenia sú však v rozpore s bežnou praxou špeciálnej prokuratúry. Tá totiž spustila tvrdý postup voči osobám, ktoré sa dopustili kritiky niektorých vybraných menšín. V roku 2019 odsúdili šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Vymeral mu peňažný trest 4000 eur, alebo v prípade nezaplatenia pokuty náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov. Skutku sa mal dopustiť tým, že vo svojom časopise citoval slová Ľudovíta Štúra a ďalších významných slovenských národných dejateľov, ktorí vyjadrovali negatívne postoje k Židom.

Michal Havran v článku „Pošlite Kuffu do cirkusu“, zverejnenom dňa 27.  júna 2018 v denníku SME hanobil kresťanov, najmä katolíkov. Obzvlášť nevyberané slová použil vo vzťahu k otcovi Mariánovi Kuffovi, katolíckemu kňazovi, ktorý zasvätil svoj život nezištnej pomoci iným ľudom. V septembri 2020 následne obvinenie voči Havranovi zrušila generálna prokurátora.

Je evidentné, že sloboda slova na Slovensku skutočne existuje – pre vyvolených – liberálnych novinárov. Tí si môžu povedať hocičo, kľudne aj vyzývať na diskrimináciu istej skupiny obyvateľstva – hlavne kresťanov…

Používaním takýchto dvojakých metrov nikdy spravodlivý a právny štát nevybudujeme.

Samuel Gdovin, Hlavné správy (výrazne krátené)