Príhovor k Vianociam 2021

Priatelia, asi už máme po krk informácií, prognóz a správnych aj nesprávnych hoaxov o kovide. Pozrime sa teda na iný, podobne rafinovaný vírus, ktorým je rastúca averzia voči kresťanstvu. Kresťanstvo tvorí základ našej identity, našej histórie, našej vlasti, našej kultúry. Kresťanstvo je koreňovým systémom, na ktorom stoja naše hodnoty a zmysel našej existencie. Je preto zrejme, že si treba tieto korene chrániť. Mali by sme si ich všímať najmä na Vianoce, keď si pripomíname narodenie Bohočloveka Ježiša, na ktorom kresťanstvo stojí.

Vírus antikresťanstva sa zvláštnym spôsobom vynára aj kdesi v západných inštitúciách, ktoré pod zástavami demokracie, slobody a ľudskej dôstojnosti odsudzujú snahu chrániť ľudský život pred narodením. Poliaci by mohli veľa rozprávať o vyhrážkach a pohŕdaní kvôli tomu, že sa rozhodli rešpektovať prenatálny život. Pritom všetkým bojovníkom proti narodeniu detí je jasné, že keby sa podobne správali ich matky, dnes by sedeli len dakde v parlamentoch hmloviny súhvezdia Veľkej medvedice. Senzitívni kresťania sa síce môžu tešiť aj napríklad z programu na ochranu hlucháňov, ale program na ochranu nenarodených detí by potešil tiež.

Vianoce bez Dieťaťa neexistujú.

A možno práve to chcela vyvrátiť skupina okolo jednej tvorivej eurokomisárky pre rovnosť, keď pre dobro občanov Európskej únie odporúčala nepoužívať slovo „Vianoce“, ale neurčitý výraz „sviatky“. My na Slovensku to už poznáme. Komunistickí súdruhovia v nás kresťanoch vybudovali určitú ostražitosť. My už vieme o čo ide, keď nám nahradili sv. Mikuláša Dedom Morozom, keď Veľkú noc (rusky: Voskresenie) nahradili Sviatkami jari. Keď z verejného pobúrenia vznikol politický tlak, dokument bol stiahnutý „na prepracovanie“. Protikresťanské snahy eurokomisárke zatiaľ nevyšli, ale pozor – pracovitosť niektorých budovateľov zajtrajška je veľká. Autor tejto úvahy kedysi strávil Vianoce na moslimskej strane Cypru a tamojší vyznávači Alaha s týmito sviatkami nemali najmenší problém. Nechýbali tam vianočné stromčeky, ani pozdravy „we wish you a merry Christmas…“ Problémy s Vianocami majú len extrémisti.

V našom predvianočnom ohováraní nezabúdame ani na slovenské protikresťanské vírusy: „Pošlite Kuffu do cirkusu!“ (Áno, toho kňaza, ktorý sa venuje stovkám úbohých, odkopnutých ľudí). „Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým. Mohli by ju zašiť…!“ (Áno tú elegantnú, obľúbenú kresťanskú speváčku.) Mohli by sme domnievať, že tieto zrúdne výroky sa mohli objaviť len v alternatívnych médiách. Ale omyl. Uvedené vyhlásenia sú totiž produktmi novinárov zo slušného, mainstreamového médiá SME. Ale vraj sa máme upokojiť. Špeciálny prokurátor nás ubezpečuje, že k spáchaniu trestného činu hanobenia národa a presvedčenia nedošlo. My kresťania sme radi, že je to tak, ale ostrý kamienok v našich topánkach zostal. Zatiaľ sa môžeme tešiť z toho, že k spáchaniu trestného činu dochádza aspoň vtedy keď sa jedná o iné, aj keď nie kresťanské komunity.

Éric Zemmour, kandidát na post prezidenta Francúzska, vo svojom nedávnom prejave povedal: „Drahí krajania, nepresťahovali ste sa, napriek tomu sa necítite doma. Neodišli ste z krajiny, ale cítite, ako keby krajina odišla od vás. Cítite sa ako cudzinec vo svojej vlastnej domovine. Ste vnútornými vyhnancami“. Zemmour sa prihováral Francúzom. Ktovie prečo sa mi zdá, že mal na mysli aj kresťanov v Európe.

Čo robiť? Jedným z východísk pre európskych kresťanov by mohla byť snaha naplniť Kristovu modlitbu za jednotu: „Neprosím len za nich, ale aj za tých, čo skrze ich slovo uveria vo mňa, aby všetci boli jedno. Nech sú tak dokonale jedno, aby svet spoznal, že si ma ty poslal a že ich miluješ tak, ako miluješ mňa.“

Všimnime si jedného nádherného človeka – Rusa. Nebojme sa, nejde o hybridné ohrozenie, nebol voličom Putina. Volá sa Vladimir Sergejevič Solovjov, ruský náboženský mysliteľ, mystik, básnik a publicista, Písal po francúzsky, hovoril arabsky, korešpondoval v sanskrite, génius, ktorý počas svojho života nebol prijatý ani ortodoxnými ani katolíckymi kresťanmi..Ako syn ruskej ortodoxnej Cirkvi veril v úlohu pápeža v Ríme. Išiel do Chorvátska, aby tam žil medzi katolíkmi, u katolíckeho biskupa. Potom žil v Nemecku s protestantmi. Bol to vznešený, múdry, hlboký človek, ktorý veril v jednotu kresťanov, to bola jeho životná túžba. Zomrel 46-ročný (13. 8. 1900). Solovjov bol skutočný Európan. Bol by to naozaj ctihodný eurokomisár Kresťanskej únie. Ak by bola Európa zaočkovaná vakcínou jednoty medzi pravoslávnymi kresťanmi v Rusku, katolíkmi v Poľsku, protestantmi v Nemecku a mnohými ďalšími ľuďmi vyznávajúcimi Vianoce, vírus protikresťantva by bol výrazne utlmený. A veľmi by sa tým pomohlo aj nezaočkovaným.

Pokojné a požehnané Vianoce! A nezabudnime na modlitbu za jednotu rozbitých katolíkov a všetkých kresťanov.

S.Š.

Odkazy na piesne:

Janais – Spi Isuse, spi

Daj Boh śčesce

Kapela Medium koleda 2019 – Božyj znak

Janais & Milpošanka – Prečistaja Diva

Janais & Milpošanka – Slávna Panna

Štefan Štec & Fajta: Raj rozviv sia * Prečistaja ďiva